Инфографик

Со сигурност може да учите побрзо од тоа што го правите во моментов. Трикот за учење брзо е во тоа да го прескокнете тоа што го учите во она што сакате да го правите. Во овој процес тоа што се случува е кинестетичко учење - што значи учење со правење...
За да направите еден старт-ап, треба да размислувате многу поедноставно на многу начини. Како нов претприемач треба да се фокусирате на она што претприемачите го размислуваат секој ден и првите активности кои треба да ги превземете а тоа ќе го видите во овај симплистички инфографик. Претприемништвото е повеќе за активностите што ги превземате,...
"Зошто да студирате, ако може веќе да работите?" Ова го слушнал студент за компјутерски науки на Стенфорд во неговото интервју за работа. Интервјураниот бил Марк Цукерберг. Според "The Facebook Effect", само неколку месеци пред тоа на Цукерберг "му требаа 5 минути да одлучи", дека тој ќе го напушти Харвард. Тој беше на половина пат. Да ги...
Прашањето е: "Колкави ни се шансите?" И "Што ни ги зголемува шансите?" Како што може да претпоставите шансите ќе ви се зголемуваат со бројот на компаниите кои ќе ги започнете. Што можеме да научиме од ова? Постојат најмалку два начина за читање на овие податоци. Еден - песимистички начин - шансите...
Зборувајќи за претприемништвото во Македонија се уште постои стереотипот - алчен, далаверџија, лаком за пари и моќ. Овие претприемачи се реалност и најверојатно секогаш ќе ги има, но "стар стереотип" е добра дефиниција за нив, бидејќи новата генерација на млади таленти со претприемачки идеи за развој, навлегуваат силно и сигурно и...
Стив Џобс е основач на Apple и творец на уредите iPod, iMac, iPhone, iPad и други. Apple има многу клиенти и фанови низ целиот свет, a во исто време и многу луѓе кои не паѓаат на "i" gadgets. Без разлика дали сте претприемач кој користи Apple производ или не, сметаме дека...
Сите знаеме дека при лансирање на нов бизнис имаме потреба од парична инвестиција. Дали тоа ќе биде во форма на лични заштеди, пари позајмени од роднини и пријатели, надворешно финансирање од инвеститор или банкарски кредит, зависи од самиот претприемач, неговата цел и од каков тип е бизнисот. Сепак, се повеќе луѓе...
Колку од 73-те само-направени милијардери во светот биле во полоша ситуација отколку што си ти во моментов  кога почнале? Да бидеме појасни, дали е возможно за повеќето од нас да одиме од нула до билион? Да. Еве како. Ако се прашувате дали топ 100 најбогатите луѓе во светот ги добиле...
Ако при развојот на Start-Up почнете да барате надворешно финансирање во форма на ризична инвестиција, сигурно ќе се појави прашањето "Која е оценката на мојата компанија?". Какво значење има оценката на вашиот бизнис? Оценката на вашиот почеток на бизнис дефинира колкав процент од компанијата треба да дадете во замена на инвестицијата...
Сигурно во училиште не сите сме биле брилијантни по математика,  литература, географија или хемија, но секој од нас е добар во нешто конкретно. Иако не сте свесни сеуште сигурно сте подобри од просечното во барем едно од овие 9 вештини. Пред 1983 година, овие 9 карактеристики се сметале само за...

Like Us