Како да учите брзо? Споредување на брзина на учење

Со сигурност може да учите побрзо од тоа што го правите во моментов. Трикот за учење брзо е во тоа да го прескокнете тоа што го учите во она што сакате да го правите. Во овој процес тоа што се случува е кинестетичко учење – што значи учење со правење на тоа што го сакате.

Како другите учат брзо?

  • Учење преку читање е како одење. Ако одиш 24 часа на ден, и носиш чизми за левитација ќе пристигнеш од Сан Франциско до Лондон за 1833 часа.
  • Учење преку училиште е како возење велосипед. Ако возиш велосипед 24 часа на ден, ќе стигнеш од Сан Франциско до Лондон за 366 часа.
  • Учење од ментор е како возење. Ако возиш 24 часа на ден, ќе бидеш во Лондон од Сан Франциско за 85 часа.
  • Учење преку работа е како летање со авион. За 11 часа ќе си таму.
  • Учење со преземање големи ризици – тоа е како да се возиш ракета. А тоа е, всушност, она што го прават многу успешни претприемачи. Ричард Бренсон го прави тоа буквално. Ако полеташ со ракета, ќе бидеш од Сан Франциско во Лондон за 33 минути.

Претприемачите учат најбрзо. Можете да учите побрзо ако:

 • Скокнете во вода, а потоа или пливајте или потонете – ако пливате ви требало 1 минута за да научите.
 • Продадете производ кој сеуште го немате на голема корпорација. (како Бил Гејтс)
 • Дадете отказ од вашата работа и искористете ги сите ваши заштеди за да започнете компанија.

Која насока би ја одбрале Вие??? Размислете !!!