Како да направиш капитал во пари ?

Имањето на добра пристојна работа за правење пари повеќе не се преферира помеѓу помладите луѓе. Ова е причината зошто:

%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%be-%d0%b4%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%88-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%b8

Овој начин на правење пари е поризичен, меѓутоа причинува поголемо задоволство отколку да работите за одредена фирма. Нема шеф кој ви прави контрола и одлучува на каков начин и што да работите. Постојат 4 протагонисти: вие, вашите клиенти, вашите инвеститори, и вашиот ко-основач (доколку има таков!!!). Ако вие успеете, и тие ќе успеат. Начинот за правење пари изгледа вака:

 • Најди производ (или идеја), која е многу популарна, но сеуште не е усовршена.
 • Купи еден и проучувај го во детали.
 • Дознај како може да се подобри.
 • Направи прототип.
 • Прикажи го прототипот на 100 луѓе. Поправај го додека луѓето не се подготвени да го нарачаат пред да се изгради. (на пример crowdfunding платформата Kickstarter).
 • Најди ко-основач кој може да го изгради со вас.
 • Подели го капиталот – дајте му на вашиот ко-основач 50%, но направете договор така што нивниот удел станува се поголем во однос на тоа колку тие подолго работат во компанијата.
 • Најди инвеститор. Ова може да биде лице кое има многу пари. (ангел инвеститор). Дај му/и 10% од Вашата компанија.
 • Направи производ.
 • Продај го својот производ на 1 милион луѓе.
 • Добиј повеќе пари. (овој пат од ризичниот капитал).
 • Ставете ја Вашата компанија на берзата. (ова е откако сте кренале многу пари или имaтe многу приходи, или уште подобро добивка).
 • Продадете многу акции на берзата.
 • По тоа едноставно почекајте да помине “периодот на ладење” (околу 6 месеци) и ќе ги добиете вашите пари.