Шефови на големи компании со плата од 1 долар

Главните извршни директори на водечките компании во САД добиваат стотици милиони долари годишно, покажуваат неодамна објавените податоци на Bloomberg за највисокo платените лидери.

Елон Маск од Tesla имал официјална плата од само 45.936 долари во 2016 година, што ги одразува барањата за минимален надомест во државата Калфорнија. Но, тој никогаш не  ги зема парите. Маск сепак не е единствениот меѓу скромните шефови, овие директори земаат плата од 1 или помалку долари годишно од нивнитре фирми.
Џек Дорси
Позиција: извршен директор на Twitter и Square
Годишна плата на Twitter: 0 долари
Годишна плата во Square: 2,75 долари
Шефот на Twitter и Square не добива висока плата во ниту една од двете компании. Twitter плаќа над 68.000 за безбедноста и обезбедувањето на Дорси, но неговата основна плата е 0 долари. Од Square тој заработува 2,75 долари годишно, што е еднакво на процентот со кој Square ги наплатува од трговците за трансакции со кредитни карти на платформата.
Марк Закерберг
Позиција: извршен директор на Facebook
Годишна плата: 1 долар.
Закерберг за првпат инсистираше на плата од 1 долар во 2013 година, што го направи најниско платен вработен на технолошкиот гигант. За Закерберг одлуката да се откаже од плата е симболична, правењето пари не е негов приоритет на Facebook.
Еван Спигел
Позиција: извршен директор на Snap Inc
Годишна плата: 1 долар
Спигел е нов во клубот на раководителите кои добиваат плати од по 1 долар. Неговата платa падна од над 500.000 долари на 1 долар, по ИПО на акции на компанијата во текот на годината. Одлуката на Спигел е знак за доверба во иднината на компанијата. Тој е толку уверен во успехот дека наместо да продолжи да добива плата, одлучил да трупа состојба од вредноста на акциите.
Лари Пејџ и Сергеј Брин
Позиција: извршен директор и претседател на Alphabet
Годишна плата: 1 долар
Коосновачите на Google Пејџ и Брин почнаа да земаат годишни плати од по 1 долар во 2004, кога компанијата стана јавна. Сега официјално  тие продолжуваат  да добиваат плата само по еден долар годишно. Благодарение на нивните акции во компанијата, сепак, нивната состојба се проценува на над 40 милијарди долари.
Џон Маки
Позиција: извршен директор на Whole Foods
Годишна плата: 1 долар
И покрај високите цени во продавниците на синџирот Whole Foods,  а е еден од двајцата нејзините главни извршни директори и добива годишна плата од само 1 долар. Вака е од 2007 година. “Имам доволно пари и поголем мотивација за мене е да се обидувам да правам добро”, вели тој за Wall Street Journal, набргу откако ја објави својата одлука во 2006 година.
“Не се сметам за особено специјален или благороден. Тоа едноставно е поентата што сакам да ја направам. ”
Џереми Стоплман
Позиција: извршен директор на Yelp
Годишна плата: 1 долар
Во 2013 година Стоплман ја намали основната плата до 1 долар, со што се приклучи на неколку други шефови на компании од Силиконската долина. Ако се сметаат опциите за стекнување на акции сепак, тој заработува доволно добро. Сумата изнесува околу 919.000 долари во 2015 година.