5 Работи кои не сте ги знаеле за Ганди

Многу луѓе мислат дека Махатма е неговото вистинско име. Но, тоа име му е дадено од бенгалски поет и филозоф, Рабиндранат Тагоре. Маха значи голем, а атма значи душа. Но, во неговата автобиографијат, Ганди вели дека никогаш не го ценел ова име.
На своја 13-годишна возраст, Ганди бил оженет за 14-годишната Кастурба Макханџи преку договорен брак, според традициите на религијата. Кастурба имала четиси сина со Ганди и била со него до нејзината смрт во 1944.
Еден период од својот живот работел како агент за книги, односно промовирал Езотерична Христијанска литература.
Живеел во експериментална група. Сатијаграха Ашрам е мало општество во кое живееле Ганди и неговите следбеници.
Човекот најповрзуван со мирот никогаш не добил Нобелова награда за мир. Бил номиниран пет пати помеѓу 1937 и 1948. Бил номиниран и во 1948, но бил убиен пред изборот.