Самоуки интелектуалци

Image result for thomas edison

Чарлс Дикенс завршил основно образование,но откако неговиот татко бил притворен поради долгови малиот Чарлс морал да се откаже од училиштето и да почне да работи.И покрај фактот дека тој не го продолжил своето формално образование сепак доживувањата од детството на Дикенс ги исполнуваат неговите романи.
Бенџамин Френклин направи многу работи и скоро сите од нив беа успешни: Тој беше познат како научник, пронаоѓач, бизнисмен, автор, хумористот и политички лидер. Може да се каже дека се разбираше од се. Сепак тој беше самоук без никакво формално образование.
Англиската романсиерка Мери Ен Еванс позната во светот со својот псевдоним, Џорџ Елиот е уште еден пример на успешна жена самоук.
Иако англискиот натуралист Чарлс Дарвин има стандардно образование, сепак тој беше самоук во соодветните науки, учел сам како да му пријде на природниот свет со окото за модели и корелација. Неговата само-настаната визија беше она што му дозволи да ги толкува природните односи, кои беа нејасни за неговите современици.
Ернест Хемингвеј се смета за еден од најдобрите и најцените писатели на 20 век, и покрај фактот што тој нема никаква диплома за завршено образование.
Томас Алва Едисон бил американски техничар и пронаоѓач. Негови најзначајни пронајдоци се фонографот (грамофонот), микрофонот, акумулаторот, електричната светилка, го усоврши телефонот, меѓу првите изгради електрична централа, прв ја примени филмската лента од целулоид и изгради прво филмско ателје во светот. Сепак и тој припаѓа на групата без образование.